2012. október 11-én, a 2. Vatikáni Zsinat meghirdetésének 50. évfordulóján, a Hit évének kezdő napján egyházmegyei zsinatot hirdetett a Váci Egyházmegyében dr. Beer Miklós megyéspüspök. A zsinat hivatalosan a székesegyházban 2012. október 11-én, csütörtökön 10 órakor celebrált püspöki szentmisével vette kezdetét; előkészítése azonban már egy éve tart.

Az egyetemes zsinattal ellentétben, amelyen a résztvevő püspökök szavazataival dől el a kérdések többsége; az egyházmegyei zsinat olyan, papokból és világiakból álló tanácsadó testület, amely az egyházmegye püspökének nyújt segítséget. Amit tehát az egyházmegyei zsinat megfogalmaz, az csak javaslat; a törvényeket a megyéspüspök hozza. A váci egyházmegyében utoljára 1995-ben volt zsinat, Keszthelyi Ferenc püspöksége alatt.

A zsinatot előkészítő megbeszéléseken végül tíz olyan témakör alakult ki, amelyeket az elkövetkező időben az illetékes bizottságok előterjesztésére megvitatnak. A bizottságokat papok vezetik; ám azokban természetesen az adott területen az egyházmegyében dolgozó világi szakemberei is részt vesznek. Ha be akarsz kapcsolódni tekintsd meg a fórumokat.

A tíz témakör (zárójelben a bizottságok vezetőinek neve):

1. Evangelizáció (Csáki Tibor);

2. Egyházi szolgálattevők (Turai János);

3. Liturgia (Tarnai Imre);

4. Katekézis (Marton Zsolt);

5. A plébániai közösség (Szecsődi Péter);

6. Család (Sebők Sándor);

7. Sajátos ellátást igénylő csoportok (Faragó Artúr);

8. Az egyházmegye élete (Molnár Zsolt);

9. Anyagi javak (Varga András);

10. Jelenlétünk a világban (Máthé György).

A bizottságok az előkészítő munka során vázlatosan összefoglalták a szakterületükön felmerült kérdéseket, problémákat, fejlesztendő területeket. Ezek a vázlatok az elkövetkező körülbelül két és fél év alatt körbejárják az esperességeket, ahol a helyi papok vezette bizottságok megismerik, megvitatják és kiegészítik azokat. A műhelymunka eredményeit ismét az illetékes bizottságok összesítik. Az elkészült munkaanyag ilyen formában kerül majd a zsinati gyűlés elé, ahol ismét megtárgyalják, majd jóváhagyásra fölterjesztik a megyéspüspöknek.

Az egyházmegye híveit – a plébániai újságokon, honlapokon és a hirdetéseken keresztül, rendszeres közleményekben értesíti a püspökség a zsinat aktuális történéseiről. Emellett az aktuális szándékot, kérést minden hónapban belefogalmazzák egy-egy fohászba, amelyet a hívek könyörgései között olvasnak föl a lektorok. Így, amellett, hogy az egyházmegyében élő katolikusok imáikkal kísérik a munkát, minden szentmisén elhangzik ugyanaz az egy könyörgés a zsinatért, ezáltal mindenkit bevonva az egyházmegye további életéért való imába és tevékenységbe.

M.Zs-M.B.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú