A világ minden évben december 3.-án emlékezik meg fogyatékkal élő embertársainkról.

Magyarországon egyre több figyelem irányul a fogyatékkal élő emberekre. Persze azért még van hová fejlődnünk, de a kezdeti lépéseket már megtettük, hogy a hatalmas, több száz fős intézményekből a fogyatékkal - jelen esetben értelmi fogyatékkal - élő embereket visszaintegráljuk az úgymond „teljes” emberek világába. Az Index hírportál „Értelmi fogyatékos, de kit érdekel?” című cikke, három fogyatékkal élő ember; Zoltán, György és József életén keresztül mutatja be, hogy fogyatékkal is lehet teljes életet élni.

A három - kettő középsúlyos, egyikük enyhe értelmi fogyatékkal élő – fiatalember Lesencetomajról, egy kétszáz fős bentlakásos intézményből, költözött Tapolca belvárosába. A kiköltözést többéves előkészítő munka előzte meg. Az intézet szakemberei egy 120 órás tanfolyamon ismertették meg a résztvevőkkel a mindennapi élet praktikus teendőit. A tanfolyam lezárásaként a jelentkezők vizsgát tettek. A szakemberek a vizsga eredménye alapján választották ki a 3 legrátermettebbet a 11 jelentkező közül. A gyakorlati képzés már a tapolcai lakásban zajlott.

A fiatalemberek úgy élnek, mint bárki más, reggel korán kelnek, reggeliznek, szendvicset készítenek uzsonnára, aztán elmennek dolgozni. Zoltán szőnyeget sző. György és József légzsákokhoz készített rugókat aprít méretre. A délután további részét pihenéssel és házimunkával töltik. Zoltán a Nohab mozdonyok nagy rajongója, György szenvedélyes focista illetve mindhárman a helyi integrált színházi csoport oszlopos tagjai. Legutóbb a Padlást mutatták be a Tapolcai Musical Színpadon sérült és ép színészekkel, hatalmas sikerrel. György és Zoltán boldog párkapcsolatban él.

A cikk végén mindenképpen szeretném megemlíteni, hogy hazánkban is működik Bárka közösség. A kanadai Jean Vanier által alapított ökumenikus szemléletű katolikus lelkiségi mozgalom alapvető célkitűzése, hogy család nélküli, intézetben élő értelmi és halmozottan sérült emberek krisztusi közösségben élhessenek segítőikkel. A „Bárka Kézműves Műhely” –ben szőnyegszövéssel, gyertyaöntéssel, gyöngyfűzéssel, papírmerítéssel és bábszövéssel foglalkoznak a közösség fogyatékkal élő tagjai. A „Bárka Kézműves Műhely” webáruházában csodálatos ajándékokat vásárolhatunk szeretteinknek karácsonyra.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú