Ferencet nyugodtan nevezhetnénk a párbeszéd pápájának, ahogyan korábban Szent II. János Pált „az utazó pápaként" emlegettük. Szent Péter utódjaként igazi modern apostolnak számít, hiszen képes a mai, elvilágiasodott Európánkat a remény szemüvegén keresztül látni és buzdítani a megújulásra.

Szentatyánk az Európai Parlamentbe látogatott és beszédet mondott.

Döbbenten áll az ember a mai világ értékrendjének alakulását figyelve. A család egységének megbomlása, az emberek és a természet kizsákmányolása, a szexuális szabadosság, az emberi élet elértéktelenedése és a szolidaritás elhalványulása. Sokáig lehetne még folytatni a problémák felsorolását.

A megoldás Krisztusban van.

A jelenlegi "fejlődési" irány érezteti hatását a kibontakozó politikai feszültségekben, illetve a gazdasági érdekek és az erkölcs kibékíthetetlen ellentétében. A katolikus egyházfő beszédében szót emelt az emberi jogok és az emberi méltóság mellett, beszélt a környezet védelmének és a nemzetek együttműködésének fontosságáról. Ferenc pápa külön is kihangsúlyozta a szegény, hátrányos helyzetű és kiszolgáltatott emberek támogatásának szükségességét.

„Kedves európai parlamenti képviselők! Elérkezett az óra, hogy közösen építsünk egy olyan Európát, amelynek középpontjában nem a gazdasági élet, hanem a személy, az elidegeníthetetlen értékek szakralitása áll. Európa vállalja bátran múltját, és bizalommal tekintsen a jövőbe, hogy maradéktalanul és reménnyel élhesse meg jelenét. Hagyjunk fel a megfélemlített és önmagába zárkózó Európa gondolatával, és mozdítsuk elő a főszereplő Európát, amely a tudományok, a művészetek, a zene, az emberi értékek, a hit hordozója. Olyan Európát valósítsunk meg, amely az eget szemléli, és eszményképeket követ; megvédi az embert; biztos és szilárd talajon halad, értékes vonatkozási pontot jelentve az egész emberiségnek”- hangzott a Szentatya záró gondolata. A Parlament állva tapsolta a katolikus egyházfőt. A keresztény vallás végigkísérte az európai történelmet és értékei megalapozták a társadalmak fejlődését. Ferenc pápa látogatása nagy jelentőséggel bír a keresztény értékek Európai Unión belüli megerősítésében.

„A pápát az Európai Parlament nevében Martin Schulz elnök hívta meg 2013. október 11-i vatikáni hivatalos látogatása során. Egyházi államfőként legutóbb II. János Pál pápa járt és mondott beszédet a strasbourgi Parlamentben 1988. október 11-én, egy évvel a berlini fal leomlása előtt.”

Forrás:
Ferenc pápa beszéde az Európai Parlamentben

Ferenc pápa "Európa összes polgárához" szólt az Európai Parlamentben

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú