Február 28-án Budapesten a ShoeShine rezidens dj-i állnak a dj pult mögé. A Crosssound szervezőcsapatával karöltve kerül megrendezésre a Jesus Loves Electro party a PRLMNTben.

Sokan jönnek oda hozzám értetlenül, hogy mégis miért szervezünk mi bulit a Nagyböjt kellős közepén? Oké, hogy buli, meg hogy ShoeShine, de gyerekek ezt most lehet, hogy mégse kéne... Azt kell mondjam, hogy maximálisan meg tudom érteni azt, aki kétkedve és kényszeres mosollyal az arcán konstatálta a tényt, miszerint a ShoeShine ismét fékevesztett partyra készül, csakhát épp a Nagyböjtben. Merthát a Nagyböjt mégiscsak Nagyböjt nem? De! Ki gondol ilyenkor katolikuséknál az eszeveszett tomboldára és a hajnalig tartó tuci-tucira? Józan, és hitét valamennyire komolyan vevő katolikus általában nem. Most egy kicsit inkább megfeszíti magát és megpróbálja kizárni a világ zaját, hogy kiüresedjen. És ez így is van rendjén.

Jogosnak éreztem sokakban a kérdést, vagy talán a meghasonlást a február 28-i rendezvény kapcsán, ezért úgy gondolom, hogy jobb ha mindenkinek elmondom, hogy miért is képviseltetjük magunkat ezen az estén. Először is nem árt tisztában lenni azzal, hogy honnan is indult ez az egész. A ShoeShine és a Crosssound együttműködése már a tavalyi Crosssound fesztivál (ahol több mint 20 különböző felekezetből találkozhattak fiatalok) után kezdődött. Már ősszel megfogalmazódott a gondolat, hogy a fesztivál legnagyobb partyt varázsoló fellépőjét, a Jesus Loves Electro-t Magyarországra hívják. Mivel a Crosssounddal való együttműködés igen gazdag és értékes számunkra, a ShoeShine teljes vállszélességgel állt a csapat mellé, s habár a mostani rendezvény sajnos a Nagyböjtbe is belecsúszott, a ShoeShine kitartott eredeti álláspontja és ígérete mellett, annak ellenére, hogy sokan értetlenül állnak a dolog előtt: miért van buli katolikuséknál Nagyböjtben?

De miért ne tekinthetnénk erre az egész eseményre ünnepként? Miért ne örülhetnénk annak, hogy VANNAK olyan nagyszabású, felekezetközi rendezvények, amelyek a keresztények közötti életszerű és valódi egység felé mutatnak. Szerintem tök jó dolog egy baptista lánnyal, vagy egy golgotás csapattal hajnali 4-kor szeletelni a "négynegyedre". És mielőtt erre valaki felkapná a fejét és elkezdene azon gondolkozni, hogy miért kell a Nagyböjtöt az ökumenével elkendőzni, ki kell ábrándítsam, hogy ezzel cseppet sem akartam elkenni, vagy félrevinni a böjti időszak komolyságát és jelentőségét. Egyszerűen csak azon gondolkozom, vajon Isten mit gondol erről az egészről...

Vajon mi a helyes döntés, ebben a helyzetben? Elmegyek a buliba, mert fontos számomra az egység a valódi egyetemes kereszténységben, vagy inkább otthon maradok, mert bár igen, fontos az ökumené, az önmegtaróztatás most fontosabb. Vajon melyik a jobb döntés? Nos én azt gondolom, hogy nincs jó, vagy rossz döntés. Egész egyszerűen azért, mert nem gondolom, hogy Isten a mi csökevényes kategóriáink és rendszerezésünk alapján ítélne meg bennünket. Simán el tudom képzelni, hogy Isten ugyanúgy örül egy katolikus srácnak, aki éppen egy szabadkeresztény lánnyal beszélget meghitten egy pohár sör társaságában február 28-án a PRLMNT-ben, mint egy katolikus lánynak, aki a nagyböjti önmegtaróztatásra hivatkozva inkább otthon maradt, és imádkozik. Azt gondolom, hogy az egész rajtad múlik, és azon, hogy te mivel tudsz azonosulni, és hogy megvan-e benned a szbadásg az igaz Istenre!

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú