A CrossSound május 16-án, szombaton, a Rézkígyó Kávéházban megrendezte a "Mi fán termek?" Identitáskonferenciát. A konferencia azzal a céllal született, hogy segítsen a fiataloknak az identitásuk, önazonosságuk meghatározásában. Milyen szerepeket, magatartásformákat, értékrendet tudok magaménak? Mivel tudok azonosulni? Mi az, amit hitelesen, szívből tudok képviselni? Miben hiszek? Mi fán termek?

Amikor egy kicsit késve ugyan, de beestem a Rézkígyóba - még sosem jártam ott azelőtt - az volt az első benyomásom, hogy ez a kávéház nem olyan, mint a többi, ahol eddig megfordultam. A konferencia alatt aztán ki is derült, hogy valóban egy elvarázsolt helyre léptem, a világból ki, egy másik világba be. A Rézkígyó pont olyan, mint a kilenc és háromnegyedik vágány. A kávézót a Fiatalok Küldetéssel (YWAM) keresztény szervezet működteti. Az ifjúsági központban péntek esténként bulikkal, filmekkel, színházi előadásokkal várják a fiatalokat, akiknek lehetőségük van részt venni a szervezet missziós tevékenységében is.

A színpadon először a CrossSound molinója és a molinón a szervezet szlogenje vonta magára a figyelmemet; "A szabadságra hangol". A konferencia egésze, az előadások felépítése és témái, az előadók és a résztvevő fiatalok lelkülete, a hangulat, mind, mind arról tanúskodtak, hogy Krisztus szeretete felszabadít. "Mi fán termek?" A konferencia egyértelmű választ kínált; Krisztus végtelen szeretetében és elfogadásában gyökerező, ennek a szeretetnek a szabadságában felnövekvő, egyedülálló, különleges és ízletes gyümölcsöket termő fán.

Izsák Norbert, coach és főiskolai adjunktus szavai most is a fülembe csengenek; "Semmit sem tudunk tökéletesen csinálni". Nem tudunk tökéletesen elkeseredni, mert elkeseredettségünkbe mindig keveredik egy kis remény. Nem tudunk tökéletesen önzőek lenni, mert önzésünkbe mindig keveredik egy kis szeretet. Nem tudunk tökéletesen elfordulni Istentől, mert Istentől való elfordulásunkba mindig keveredik egy kis Istenre való nyitottság. A színpad hátterében a konferencia egész ideje alatt ki volt vetítve a konferencia szimbóluma, a cikk elején is látható fa. A konferencián valahogyan a színpad egyik oldaláról a másikra keveredtem, a félelem oldaláról, a szeretet oldalára. Minden nézőpont kérdése.

Az identitásunkat nagyban alalkítja az a közösség, az a társadalom, amelyben élünk. József Attila szavaival; "Hiába fürösztöd önmagadban, csak másokban moshatod meg arcodat." A "Mi fán teremsz?" konferencián az egyéni identitáson túl a társas és a közösségi identitásról, barátságról, párkapcsolatról, társadalomról is hallhattunk előadásokat.

A konferencia egyik előadója, Prekopa István, az Omega gyülekezet lelkésze, arról beszélt, hogy elsősorban mennyei állampolgárok vagyunk. Minden más identitásunk csak ez után következik. A Mennyország itt a Földön, közöttünk is létezik, olyan, mint egy nagykövetség, amelynek a területére ha belépünk, már biztonságban vagyunk, nem vehet rajtunk erőt a gonosz, mert a mennyei nagykövetség területén már nem a világ, hanem a Mennyország törvényei érvényesek. Ezen a szombati napon a Rézkígyó is egy kicsit ilyen mennyei nagykövetséggé változott át.

A konferencián elhangzottakból csak szubjektív szempontok alapján szemezgettem és azokat a gondolattöredékeket emeltem ki, amelyek hatottak rám és úgy éreztem mindenképp meg kell osszam azokkal, akik nem vettek részt ezen az alkalmon. Természetesen ennél sokkal több előadó, téma és gondolat merült fel. Ha kíváncsiak vagytok rá, akkor látogassatok el az esemény Facebook oldalára és mindenképpen gyertek el a CrossSound megmozdulásaira, mert általatok, általunk épül az Ország.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú