Az elmúlt napokban Ákostól hangos a média. Talán úgy, mind eddig soha máskor. Rengeteg támadás, sok értetlenkedés, felháborodások tömkelege a világhálón. 

Úgy érzem, teljesen elszabadultak az indulatok a témát illetően, nehéz rendet tenni a fejünkben, hogy miről is van itt szó. A vitába közben beszállt a Telekom és a kormány is (talán nem kellett volna). Viszont én inkább a vitát kiváltó gondolatokra szeretnék reflektálni most. Mert úgy érzem, hogy ebből épülünk, ez a fontos.  

A történet alapja egy interjú, amely néhány napja került fel a világhálóra. Érdemes megnézni a videó ide vonatkozó részét, hogy teljesebb képet kapjunk (09:10 - 13:29). A riporter a női emancipációról kérdezi Ákost, pontosabban egy, a 90-es években készült interjúban mondott véleményére kérdez rá a téma kapcsán. Ákos pedig kitart akkori álláspontja mellett és kifejti a véleményét.

Elmondja, hogy a Teremtő egyformán értékesnek teremtett férfit és nőt. Ebben a tekintetben tehát egyenlőség mutatkozik a két nem iránt. De érdemes más szempontból is megvizsgálni a férfi és a női identitást.

Itt azonban úgy érzem, fontos egy kitérőt is tenni. Először azon kell gondolkoznunk, hogy értéket jelent-e számunkra a család, a gyermeknevelés, a férfi és a nő között lévő harmonikus viszony felé való törekvés? Az egyre erősödő gender ideológia korában fontos tisztázni ezeket a dolgokat is magunkban.

Amennyiben fontos a gyermeknevelés és a család, akkor gondolkozhatunk érdemben azon, hogy mi a férfi és a női princípium. A család vagy a karrier élvez prioritást az életünkben? Vannak-e egyáltalán olyan helyzetek, ahol adott esetben dönteni kell a kettő között, mert az egyik csorbulni fog? Ebből kifolyólag felmerül az a kérdés is, hogy a vezető pozícióban lévő nők vajon tudnak-e elég időt tölteni a családjukkal?

Ákos véleményformálása – az én olvasatomban – következetes és a keresztény értékrendszerre épül. Persze ezen lehet vitatkozni és nem egyetérteni (mint ahogy azt a sok-sok kommentelő meg is teszi). Az ő véleménye teljesen kiforrott, nem évente változó és nem a jelenkor tendenciáinak megfelelő.  

A nagy felháborodás időzítése viszont meglehetősen érdekes. Hiszen néhány napja a Tények c. műsorban szintén erőteljes interjút hallhattunk az énekestől. Itt többek között arról is beszélt, hogy a jelenlegi világ egyik legnagyobb problémája, hogy a Teremtő Istent kiveszi az egyenletből. A keresztény, konzervatív eszmék kínossá válnak a társadalmunk számára (talán ilyen olvasatban még érthetőbb az Ákos elleni támadás hevessége). A Teremtőhöz való visszatérés kiutat jelenthet a problémáinkból. De persze ez is választás kérdése. A saját döntésünk.

Részemről a legszomorúbb tanulsága az egésznek, hogy ahelyett, hogy párbeszéd formájában tudnánk beszélgetni értékeinkről és érveinkről, sokszor inkább egymásnak ugrunk és letámadjuk egymást kommentjeinkkel, csak azért, mert a másik fél nem úgy látja a világot, ahogy én.

Ákos e heti dupla teltházas Aréna koncertje pedig magáért beszél. A jegypénztárban egy jegyet sem váltottak vissza. Ákos pedig így reagált a történtekre: „Ne féljünk egymáshoz tartozni! Tartozzunk egymáshoz! Azt szeretnénk, ha hozzánk tartoznátok, ha mi is hozzátok tartoznánk… Egymás nélkül nem fog menni!”

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú