Isten legnagyobb vágya, hogy hozzá megtérjünk, vele szeretetkapcsolatban legyünk, erre pedig egy nagyszerű lehetőség (különösen a nagyböjti időben) a Szentgyónás.

"... Nagyobb öröm lesz a mennyek országában 
egy megtérő bűnösön, 
mint kilencvenkilenc igazon, 
akinek nincs szüksége rá, hogy megtérjen." (Lk 15,7)

A még Jézust nem követő vallásos ember szégyenből jár gyónni. Fejben talán ismeri a törvényt, de Isten végtelen kegyelmét még nem. Ezzel ellentétben a már egyszer megtért embert a Krisztus iránti szeretete sarkalja a bűnvallásra, hiszen érzi, hogy valami elválasztja attól, hogy igazán kapcsolatban legyen Istennel. Ilyenkor jó csak igazán találkozni azzal a Mennyei Atyával, aki ugyanúgy vár mindannyiunkat, mint a Jézus által elbeszélt Tékozló fiú történetében. Várja, lesi, hogy mikor érkezünk, és amikor ott vagyunk előtte, bármilyen szakadt állapotunkban is legyünk, Ő tárt karokkal fogad.

Ezért jó a gyónás. A gyónás egy hitlépés. Elhiszem, hogy bűnös vagyok és tökéletlen, ám ezzel együtt azt is, hogy Krisztus az én bűneimért is meghalt a kereszten, hogy Én már ne az ítélet fellege alatt lakjam, hanem a kegyelem fényében. Így hát, ha ebben hiszel és a Katolikus Egyházhoz tartozol, akkor ez egy remek lehetőség arra, hogy ebben a nagyböjti időszakban közelebb kerülj ahhoz, akiről szól.

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a gyónás végén a bűnvallás után nem a pap végzi a feloldozást, hanem a papon keresztül Jézus. Ez a kétezer éves hagyomány akkor kezdődött, amikor Krisztus hatalmat adott az aposolainak a bűnök megbocsájtására az Ő nevében.

Szentgyónás előtt elkerülhetetlen a tüzetes lelkiismeret vizsgálat, amire nagy segítség lehet egy lelkitükör. Ez azért is fontos, mert sokszor mi magunk rosszul itélkezünk bűneink felett, egyet sokkal rosszabbnak, szégyenletesebbnek érzünk, míg egy esetleg „súlyosabbat” észre sem veszünk.

Tehát így, húsvét közeledtével mindenkit csak arra buzdítok, hogy merjünk lépni Krisztus felé és elfogadni az igazi feltétel nélküli szeretetet. Erre pedig egy valóban jó lehetőség maga a Szentgyónás.

 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú