Hello! Major Péter vagyok, és semmi sem idegesít fel jobban mint a közhelyek puffogtatása. Az utóbbi időben sokat hallottam az alábbiakat. S mivel borzasztóan felhúzott, ezért utánanéztem egy kicsit az elméleti hátterének. Ez lett belőle.

“Mindent lehet csak, akarni kell / Bármit elérhetsz, ha igazán akarod.” Ennél a sokat emlegetett közhelynél kevesebb káros mondat van a világon. Talán csak az, hogy: “Hülye vagy, úgysem tudod.”

Korunk gyakran emlegetett demagóg jelmondata, amivel vitázni kizárt. Ha mégis ezt teszed, magadat égeted. Hiszen akaratlanul is gyengének, vagy éppen akarat gyengének, erőtlennek látszol mások szemében. Nyilván te is vágod, hogy a világ azért ettől összetettebb.

Nézzük a mélyét:

1. Martin Seligman, a pozitívpszichológia atyja szerint, ha bárki olyan dolgokon gondolkodik, amiken nincs lehetősége változtatni (például, amikor aggódik), akkor azzal nem a megoldást fogja megtalálni, hanem épp az ellenkezőjét éri el. Azzal növeli a szorongást, a bűntudatot és az önvádat magában. Rossz, negatív történéseket vonz be az életébe.

2. A fenti elméletből az következik, hogy aki rákos, szívbeteg, autoimmun problémával vagy bármilyen más krónikus betegséggel küzd; aki depressziós, szorong, vagy csak nem érzi magát jól a bőrében, az mind magának köszönheti állapotát: ő tehet róla, ő nem gondolkodik pozitívan, ő nem vonzza be a pozitív dolgokat. - Vagyis béna! Pedig NEM!

3. A 2. pontban leírt gondolattal ráadásul azért is könnyű azonosulnunk, mert a saját védelmünk érdekében meg vagyunk győződve arról, hogy a világ igazságos hely és rossz dolgok csak azokkal történnek, akik megérdemlik.

4. A “Motivation and Emotion” augusztusi számában megjelent kutatás szerint párkapcsolati helyzetben, krónikus betegséggel küzdők esetében és még jó pár szituációban egy vizsgálat során is megállapították, hogy a negatív érzések kifejezetten jól jönnek: lehetővé teszik a viselkedésváltozást, a helyzethez leginkább megfelelő alkalmazkodást, vagyis segítenek a problémák megoldásában.

5. A kutatásból kiderült, hogy a negatív érzések bizony együtt járnak a pszichológiai egészséggel, vagyis nem harcolni kell ellenük, hanem felismerni, elfogadni és használni ezeket. Ha ugyanis nem engedjük meg magunknak a negatív gondolatokat, érzéseket, ha tagadjuk létezésüket, azzal elszalasztjuk a változtatás lehetőségét. Az a helyzet pedig, ami alapvetően rossz, de nem változtatunk rajta, hosszabb távon az életminőségünket, az egészségünket rontja.

6. Ráadásul a negatív érzéseink miatt gyakran bűntudatot élünk meg, hiszen a környezetünk azt várja el tőlünk, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. A bűntudat, a szorongás attól, hogy mit gondolnak mások, a félelem, hogy nem vagyunk elég jók, elszigetel minket másoktól, magányosabbá tesz bennünket (akár párkapcsolatban is).

Szóval relax! Minden rendben van annak ellenére, hogy néha rossz passzban vagy.

Jézus szeret és Jézus a szeretet, csak lehet, hogy te éppen egy hullámvölgyben vagy.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú