„A szolidaritás akkor tud kialakulni, ha elindulunk a másik ember felé, akár üres kézzel, és meghallgatjuk, próbáljuk megérteni azt, aki nem úgy gondolkodik, mint mi… és ekkor egy megoldhatatlannak tűnő helyzet máris átalakulhat. (…) Minél nagyobb az Istenbe vetett bizalmunk, annál jobban megnyílik a szívünk mindenre, ami emberi, a világon bárhol, bármilyen kultúrában.” (Alois testvér: Egy új szolidaritás felé – Taizéi Levél 2012.)

E szavakkal hívott bennünket Alois testvér, a Taizéi Közösség priorja a 2011. december 28. és 2012. január 1. között Berlinben tartott találkozóra, amely során az Istenbe és az emberekbe vetett bizalom és a szolidaritás kérdéseit jártuk körül. A Bizalom Zarándokútjának berlini állomásán harmincezer fiatal – köztük több mint ötszáz magyar – gyűlt össze Jézus körül, hogy együtt keressük a szolidaritás új útjait.

A találkozó gerincét a fogadó egyházközségekben és a találkozó központjában, a Messegeländén tartott imák adták, emellett kiscsoportos beszélgetéseken, műhelyfoglalkozásokon vehettünk részt, de ugyanúgy lehetőségünk volt Berlin bebarangolására, mint arra, hogy néhány óra csendet találjunk a napban.

A berlini találkozó témájával egy hároméves ciklus ívét indítja meg a taizéi közösség: a következő időszak találkozóin arra a kérdésre keressük majd együtt a választ, „hogy miként tudjuk tettekre váltani a levélben foglalt felhívást az új szolidaritásra. A szolidaritás olyan formáit keressük, melyek összekapcsolhatnak mindenkit, aki a béke és az igazság zarándoka, legyen az hívő vagy nem hívő.”

„Hogyan nyissuk meg a bizalom útjait az emberek között?” – első lépésként e kérdés lesz a témája a találkozóknak, amelyeket 2012-ben tartanak a világ számos országában az ökumené és a vallásközi párbeszéd jegyében. A Bizalom Zarándokútjának következő európai állomása – amely a harmincötödik a találkozók sorában – XVI. Benedek pápa meghívására Róma lesz.

Kámán Veronika

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú