Február másodikán a LeszRádió Crash műsorában a természetvédelem témakörét boncolgatták a műsorvezetők és a témában otthonosabban mozgó vendégek. S bár mindannyian úgy érezzük, hogy a környezetvédelemről sokat hallunk, ennek ellenére keveset tudunk és keveset teszünk tudatosan érte. A műsorban a főbb problémák közül beszélgettünk a globális felmelegedésről, a véges tüzelőanyag problémáról, az atomerőművek környezet barát mivoltáról és a megújuló energiaforrások közül a biomassza hatékonyságáról. A beszélgetés folyamán több, számunkra fontos igazságot is meg tudtunk fogalmazni. „ A környezetvédelem nem a környezetünk védelmét jelenti, hanem az ember védelmét, annak a környezetnek a biztosítását melyben képes az ember tovább létezni igényeivel együtt.”

” Bár egy ember felelőssége igen kicsinek tűnik, de emberi ésszel fel sem fogható, hogy egy- egy tettünknek mennyi hatása van akár az egész bolygó viszonylatában.” Erre példát említve kiemeltük a felelőtlen benzinfogyasztást, az erdőirtást, az épületek rossz energia-háztartását, az energia fölösleges pazarlását. Szó esett továbbá az energiaforrásokról, fogyasztási szokásokról és egyfajta eljövendőben, honnan és hogyan juthatunk energiához. Így került szóba a 4. generációs erőművek működési elve és technológiájának lehetőségei. A bio etanol alkalmazásának körülményei előnyös - és amiről kevesebbet hallunk- előnytelen tulajdonságai. Nem csak a technológiákról és alkalmazásukról esett szó, hanem a környezetvédelmi intézkedések morális és gazdasági aspektusairól is beszélgettünk. Mindezt megvizsgáltuk egy emberre és az ő felelősségére vonatkoztatva is. Néhány, a műsort záró gondolatokból idéznék, mely nem csak a fenntartható fejlődére, hanem akár emberi életünk minden területén iránytű lehet. Öt lépés mellyel lehet jövőnk a Földnevűn, és ez a jövő szebb is lehet, mint a jelenlegi jóslatok.

(1) Legyen jövőképünk!
Gondolkozzunk, tervezzük meg mit akarunk és hogyan akarjuk mindazt megvalósítani.
(2) Beszélgessünk!
Osszuk meg egymással a gondolatainkat, merjünk kérdezni és elmondani mit szeretnék.
(3) Folyamatosan tájékozódjunk!
Ne legyünk rest az információ után menni és ne elégedjünk meg csak a szükséges információkkal, hanem objektíven minden oldalról ismerjük, meg amit szeretnénk.
(4) Igazmondás!
Ne az érdekeket szolgáljuk célként, hanem az érdekeink szolgálják valós céljainkat.
(5) Szeretet!
E nélkül nem lehet közös problémákat megoldani. E nélkül nem lehet semmit sem az életben.

 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú