Katolikus középiskolák diákjai részesülhetnek a most alapított Morus-díjban.

A közéleti-jellegű elismerést azok a végzős fiatalok kaphatják, akik nemcsak jó tanulmányi eredményeikkel emelkednek ki társaik közül, hanem szívesen, aktívan és felelősen vesznek részt közösségi tevékenységben; nyitottak a közéletiségre, és elkötelezett keresztények.

Rétvári Bence, a KDNP alelnöke, a díj egyik alapítója az MTI-nek elmondta: olyan tanulók jelölhetők Morus-díjra, akik kiemelkedően sokat tettek az iskolán belüli hallgatói közéletért. Ez megnyilvánulhat programok szervezésében, érdekképviseleti munkában, civil szervezeti tevékenységben, diák újságírásban, egyházi kapcsolatok elmélyítésében – fejtette ki a közigazgatási tárca államtitkára, aki ide sorolta még a lelki programok megvalósítását, közösségi fórumok és ünnepségek szervezését, a diákparlamenti munkát, vitaestek létrehozását, helyi ügyek felkarolását, az állampolgári ismeretek terjesztését, illetve bármilyen más közösségépítő vagy közéleti tevékenységet.

A kereszténydemokrata politikus kiemelte: fontos a diákokban ösztönözni a másokért való önzetlen felelősségvállalást. Sokak szemében kevéssé értékelt a közösségért végzett tevékenység, a keresztény értékek melletti nyilvános kiállás.

A díj küldetése, hogy elismerje azokat a fiatalokat, akik nem az önzésben és az individualizmusban hisznek, hanem megvan bennük a készség keresztény értékrendű közösségek szervezésére és közösségeik érdekképviseletére, valamint, hogy egyházi- és közösségi programok felkínálásával aktív közösséget kovácsoljon az érintett fiatalokból – fogalmazott.

Hozzátette: e célok mentén alakult meg a Morus-díj kuratóriuma, melynek elnöke Kiss-Rigó László püspök, tagjai pedig Blanckenstein Miklós pápai prelátus; Gábor Miklós, a Katolikus Ifjúsági Mozgalom elnöke, Párdányi Miklós, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium igazgatója; Rétvári Bence országgyűlési képviselő, államtitkár, valamint Stágel Bence országgyűlési képviselő, az IKSZ elnöke.

A díjra az iskolák vezetői végzős osztályonként több javaslatot is tehetnek, melyek elbírálásáról a kuratórium dönt, az elismeréseket a tanévzáró ünnepségeken adják át.


MTI/Magyar Kurír

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú