Ha az ételedet a hűtőben tartod, a ruháidat a szekrényben, ha van ágyad, amelyben elaludhatsz és tető a fejed felett, gazdagabb vagy, mint a Föld népességének a 75%-a. Gyakran hajlamosak vagyunk elfelejtkezni arról, hogy mi mindenünk van és a mindennapok problémáira koncentrálva hiányolni azt, ami nincsen.

A magyar emberek a sztereotípiák szerint tipikusan pesszimisták. Az OECD felmérései szerint ez sajnos nem csupán sztereotípia, hanem a valóság: a magyarok mindössze 23%-a elégedett az életével, amivel nemzetközi összehasonlításban a legrosszabb mutatójú országok között vagyunk (az európai átlag 59%). Sajnos az élen járunk ezzel szemben a különböző mentális és szenvedélybetegségek, illetve az önpusztítás terén. A közszomorúságot ugyanakkor nem igazolják a tények: egy átlagos magyar ember gazdagabb, mint a Föld lakosságának 85%-a.

Ilyen körülmények között szeretettel ajánlom a magyar társadalomnak az inspired.blog.hu két cikkét illetve fotósorozatát. Mindkét fotósorozat témája a Föld különböző országaiban élő gyermekek életkörülményeinek összehasonlítása. Gabriel Galimberti a gyermekeket kedvenc játékaikkal, James Mollison pedig a gyermekek lakókörnyezeteivel fényképezte le.
Megdöbbentő látni, hogy amíg a 4 éves Jasmine (USA) élete kishercegnőként telik, szépségversenyről szépségversenyre járva, az alig két évvel idősebb Bilal (Ciszjordánia) a beduin pásztorfiú édesapjának segít az állatok gondozásában, és a szabad ég alatt alszik.

Galimberti elmondása szerint a legnagyobb különbség a gyerekek között az volt, hogy a gazdagabb gyerekek a rengeteg játékukat úgy féltették, hogy alig engedték meg, hogy hozzájuk érjenek, még a szegényebb gyerekek könnyű szívvel engedték át legféltettebb kincseiket. Remélem, hogy a gyermekekről készített képek végignézése után mindenkinek eszébe jut hálát adni mindazért, amije van. Különösen aktuális most meghálálni a szüleinknek, édesanyánknak a sok szeretetet és törődést, amivel felneveltek minket, hiszen vasárnap van anyák napja!

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú