Napjainkra az internet a mindennapi élet szerves részévé vált; weboldalak milliárdjai között böngészhetünk minden elképzelhető témában. Mára szinte minden cég, vállalkozás, civil szervezet stb. is rendelkezik saját oldallal. Nem kivétel ez alól a gödöllői katolikus fiatalok által 2006-ban elindított portál (www.ifigodollo.hu) sem. Erről beszélgettünk a közösség egyik tagjával, a site főszerkesztőjével, Bazsik Ádámmal.

– Milyen indíttatásból hozták létre az ifigodollo.hu-t?
– Az oldal Gödöllő és térségének katolikus ifjúsági portálja, ami öt évvel ezelőtt született azzal a céllal, hogy a Gödöllői Római Katolikus Egyházközség fiataljai számára információs felületet biztosítson az interneten, melynek segítségével megoszthatjuk egymással gondolatainkat, híreinket, fotóinkat. A weboldal ötlete egyébként Farkas László atyától származik, aki akkoriban Gödöllőn teljesített kápláni szolgálatot.
– Milyen tartalommal találkozhatnak azok, akik felkeresik „önöket”?

– Az oldal a kezdetek óta folyamatos fejlődés alatt áll, melynek következtében újabb és újabb rovatok, tartalmak, médiaelemek és szolgáltatások válnak elérhetővé a látogatók számára. Mondhatni, hogy a kisközösségi weboldal kinőtte magát egy nagyobb ifjúsági portállá.
Katolikus portál révén természetesen kiemelt szerepet kapnak a vallással kapcsolatos hírek, események, történések, de hangsúlyozom: mindezt nem a megszokott, tényszerű formában tálaljuk, hanem fiatalos lendülettel, vidámsággal, jó értelemben vett humorral. Számtalan rendezvényre, konferenciára, ifjúsági találkozóra – a hozzánk hasonló szervezetekkel, közösségekkel való remek együttműködések révén – hívnak minket az ország legkülönbözőbb helyeiről. Az ott készült anyagok is mind elolvashatóak, illetve videók formájában megtekinthetőek a portálon.
Ezen kívül 2008-ban internetes tévé csatornával is bővült az oldalunk; jelenleg mintegy 100 videóból válogathatnak az érdeklődők a “TVShoeShine” rovatban. A különböző találkozókról, táborokról és rendezvényekről készült képek száma is több ezerre tehető. Ennek hatására elmondható, hogy már nemcsak a gödöllői, illetve környékbeli fiatalok látogatnak minket, hanem az ország minden pontjáról vannak olvasóink.

– Hány ember keze munkáját dicséri ez?
– Körülbelül húszan vagyunk azok, akik önkéntes alapon dolgoznak.
– A fentebb felsoroltak mellett milyen egyéb tevékenységet folytatnak?

Idén rendezik meg Madridban a XXVI. Ifjúsági világtalálkozót, amivel kapcsolatban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Ifjúsági Bizottsága minket kért fel, hogy készítsünk el a találkozó magyar promóciós videóját. Örültünk ennek a feladatnak és nagyon büszkék vagyunk rá. Emellett mi készíthettük el a “72óra kompromisszum nélkül” rendezvénysorozat hivatalos, az egész országot átfogó beszámolóját szintén egy kisfilm keretein belül.
A másik jelentős munkánk az idei évhez köthető, amikor is Ausztria, Szlovénia, Bosznia és Magyarország szövetségében egy új, nemzetközi projekt készül megvalósulni a tavasz folyamán. A MEKT (mely egy közép-európai ifjúság-pasztorációs együttműködés) azt a célt tűzte ki maga elé, hogy egy 40 perces rövidfilm keretein belül bemutassa az ifjúság és az egyház kapcsolatát az érintett országokban, egy 20 év körüli fiatal szemszögéből nézve. A magyar rész elkészítésére pedig minket kértek fel.
– Emellett időről-időre rádiókban is felbukkannak…
A magyarországi Mária Rádión is működik, egy az egyházmegyénk ifjúságával foglalkozó műsor, melynek szerkesztésébe mi is aktívan részt veszünk. De ugyanígy a Radioaktív 93.6-on, a minden vasárnap jelentkező Szikla vallási magazinnal is komoly együttműködést folytatunk melynek révén közösen beszélgetünk egy-egy témáról az adásokban.
– Milyen terveik vannak a jövőre nézve?
– Tovább folytatjuk a megkezdett utat. Úgy érezzük, hírt kell adnunk minden egyes ember számára, hogy ma keresztény fiatalnak lenni egy teljes élet lehetőségét hordozza. Nem vagyunk bigott, unalmas emberek és ezt be is szeretnénk bizonyítani. Alapgondolatunk: Semmid sincs, ha nincs kivel megosztanod.

2011. február
szerző: Reményi Krisztián

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú