Gondolatok a Bibliáról címmel új blog rovat indul a shoeshine.hu oldalán, amely egyes Bibliai részekről megfogalmazott gondolatokat, következtetéseket, megfigyeléseket fog tartalmazni.

Jómagam egy római katolikus magánszemély vagyok, van egy feleségem és két fiam. Bár végeztem teológiai doktori iskolát, jelenleg nem tanítok.
A meglátásaim nem tantételek, hanem szubjektív gondolatok, magánvélemények. Aki épül belőle, olvassa örömmel. Aki nem ért egyet velük, javaslom, töltekezzen abból, amiből eredményesen tud. Úgy nőttem fel, hogy számomra a Biblia az úgynevezett "UFÓ", a református újfordítás. Mióta tudok olvasni, ezt olvasom. Ezentúl is ezt fogom, mert ezt ismerem alaposan, ebben vagyok otthon. Számomra ez a szöveg a kiindulás, amikor nem értem huszadszorra sem, akkor megnézem más fordításokban is az adott részt.

A teológiai diszciplínák által végzett szisztematikus bibliamagyarázatot nem gondolom magasabbrendűnek, mint azt a formát, ahol az ember a Szentlélekre és az Igére valamint az Atyára hagyatkozva olvas, kérdez, vagy felismer. Azonban azt láttam, hogy 19 éves koromban a saját kútfőm kérdéseiben és válaszaiban megrekedtem, és a teológia évei, mint a cunami törték át ezt a megválaszolatlan kérdésekből feltorlaszolódott gátat. Nekem hasznos volt. Még akkor is, ha azt látom, hogy ezek az ismeretek csak alapjai voltak a további Istentapasztalatomnak, kérdéseknek, válaszoknak, belátásoknak.

Másrészt, 7 évig mindennap Ószövetséggel, illetve Kinyilatkoztatás-teológiával foglalkoztam több órán át. Egyszer egy sportpszichológiai cikkben olvastam, hogy aki valamilyen területen (pl. a sportban) 10.000 órát tölt gyakorlással, akkor nem a tehetség, hanem a rutin alapján bekerül a kontinens legjobbjai közé. Ez nekem napi 4 órával is megvan, de 5,5-tel is bátran merek számolni. Ez nem arcméretet tükröz, sokkal inkább munkát, befektetett időt. Ez persze nem teszi a véleményemet tévedhetetlenné, viszont megalapozottá igen.

Ez a blog nem akar hírfolyam lenni. Kérlek, mielőtt elolvasod, olvasd el párszor az adott bibliai szakaszt, ami ihlette. Ha ezt megteszed, megtiszteled a szándékot, amivel írom. A kommentekben való vitatkozás nem célja ezeknek az írásoknak, azonban privátban nyugodtan megkereshetsz.

Az első rész pedig itt olvasható!

Móré Dániel

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú