Gondoltam, tartok egy kis szünetet, kikapcsolódom két beadandó és egy vizsga közötti lélegzetvételben; fél óra, utána vissza a tételekhez. A fél órából egy lett, és azért csak ennyi, mert a Monostory podcast még csak két részes. A bakonybéli bencés atya, Baán Izsák a világ legmegnyugtatóbb hangján, mélységes bölcsességgel beszél bezártságról, magányról, újrakezdésről, megküzdésről, démonokról – és bár a felvétel még nyakig karanténban történt, a relevanciája mit sem csökken az enyhítés után.

Mert hiába, hogy lassan lezárul a szigorú social distancing-időszak, amit megéltünk, mindannyiunkat formált, és a hatása talán egész életünkre velünk marad. „Rajtunk múlik, jobb emberként maradunk-e állva, vagy szégyellni fogjuk, ahogy viselkedtünk.” Ki vagyok én most, váltam-e valakivé? Hagytam, hogy formáljon, tanítson a helyzet, vagy elsikkasztottam a lehetőséget? Mit tett velem a kényszerű lemondás?

Az atya a magány démonairól beszél, a vágyakról, indulatokról, hiedelmekről, amik megtámadják a világtól elzárt ember lelkét; de csak a cím kedvéért – én jól tudom, hogy nem szükséges ténylegesen egyedül lenni ahhoz, hogy találkozzunk velük. Elég, ha a természetesnek vélt örömeinktől elszakadunk. Elég, ha csak egy kicsit több időt kell saját magunkkal tölteni. Elég, ha csak néhány órával több a csend. Én találkoztam, találkozom a magány démonaival, pedig a családommal élek, nem vagyok egyedül – a kérdés az, mi lesz a harc eredménye. Megerősödve állok meg? Vagy elbukom a vágyakkal és indulatokkal szemben? Újra kérdezem: mit tett velem, mit tesz velem a kényszerű lemondás?

Jól vigyázzatok tehát, hogyan éltek; ne esztelenül, hanem bölcsen, kihasználva az alkalmas időt, mert az idők gonoszak.” (Ef. 5:15-16)

Az alkalmas időt nem mindig cselekvésre, nem mindig pörgésre kell kihasználni. Van, hogy az Isten szerinti identitásunk megismerésére, az elcsendesedésre, a növekedésre kapunk időt. Azzal is bölcsen kell élnünk. Azt sem szabad elsikkasztanunk. Számot vethetünk, átértékelhetünk, erősödhetünk most is, akár karanténban vagyunk még, akár kifelé megyünk már az elzártságból. A vágyak, az indulatok, az elégedetlenség újra és újra megpróbálnak majd ledönteni a lábunkról, de állva maradhatunk, ha Istenbe kapaszkodunk. Ez nem valami nagy újdonság, és higgyétek el, a Monostory-ban összehasonlíthatatlanul nagyobb bölcsességet hallotok majd az enyémnél. Én csak annyit mondhatok biztosra, hogy ennél értékesebb tanulási szünetem soha nem volt.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú