Újpesten új kocsma nyílt Pokol csárda néven. Az ajtaja mellett nagy felirat díszelgett: „Lépj be a Pokolba!”. Ez persze nem tetszett a helyi keresztény fiataloknak, főleg azok nem nézték jó szemmel, akiket Sándor István tanított. Egyik éjjel egy csapat fiatal szurokkal lekente a feliratot, mert az sértette hitüket.

A múlt században teljesen más életet éltek az emberek, mint most. Például Magyarországon 1950-ben a szerzetesrendeket betiltották, mégis nagyon sokan vállalták, hogy keresztények, pedig tudták, hogy ez a biztos halál felé vezető út. Sándor István, Don Boscót követve, Szaléziként „ment és maga kereste a fiatalokat”. Akkor is az övéivel maradt, mikor lehetősége nyílt volna elmenekülni az ÁVH elől.

A magyarországi jelenlétük századik évfordulóját ünneplő Szaléziak első „boldogjukat” tisztelhetik a sztálinista egyházüldözés áldozatául esett Sándor Istvánban. Október 19-én Ferenc pápa küldötte a budapesti Szent István Bazilikában végzi majd a boldoggá avatási szertartást. Az ünnepi szentmise 10:30-kor kezdődik, utána pedig kezdetét veszi a Fiatalok Ünnepe a Körcsarnokban. További információkat Sándor Istvánról és az ünnepi programokról itt találtok!

Gyertek, ünnepeljünk együtt Szalézi testvéreinkkel!

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú