Majdnem tíz évvel ezelőtt futottam bele a könyvespolcunkon egy agyongyűrődött, szétolvasott icipici könyvecskébe. Azóta én is sokat olvastam, de valahogyan mindig erőt tud adni, bíztatást, ezért szeretném ajánlani nektek is Morlin Imre A csodálatos kép című regényét.

A történet néhány fiatalról szól, akik egy közösségi helyet szeretnének létrehozni egy lepusztult házból. A falban egy rég elrejtett képet találnak, amely Jézus szívét ábrázolja. A Szívet, amely tizenkét ígéretet tett minden embernek, aki őt tiszteli, és ezt a tiszteletet terjeszti.

 

A regény témája, hogy hogyan lesz ez a kép mindennek a középpontja. A fiatalok közösségi klubjának, a kiállításnak és a zseniális csavarnak a történet végén.

 

Miután megtalálták a képet, gyorsan elterjed a híre, így egy művészeti kiállítás korrupt emberei szemet vetnek rá. Lapaj és társai csapdát eszelnek ki, de amire egyikük sem számít, az a kép védelmezőjének ereje. Jézus kiáll az őt ábrázoló képért, megvédi, és eközben megerősíti a fiatalokat is hitükben.

A könyv végén azonban egy novella is található, amelyben a kinyilatkoztatás körülményeiről olvashatunk, arról a szentről, akinek ezeket megígéri Jézus. Alacoque Margit-Mária nővérnek nyilatkoztatta ki magát Jézus, ő volt az, akinek elmondta, milyen fájdalmakat élt át értünk. Ő volt az a lány, akihez bizalommal fordult, mondván: „Ugyan! Nem tudod-e, hogy én a leggyengébbeket használom fel, hogy megalázzam az erőseket? Hogy a legkisebbekre és a lélekben legszegényebbekre árasztom legynagyobb erővel hatalmamat?” Margit-Mária nővér kegyelemre lelt az Úrnál, ahogyan mindenki, aki Őbenne hisz és Vele él.

A tizenkét ígéret:

I. Megadom nekik az állapotukhoz szükséges kegyelmeket.

II. Családjaiknak megadom a békét.

III. Minden bánatukban megvigasztalom őket.

IV. Életükben s különösen haláluk óráján biztos menedékük leszek.

V. Minden vállalkozásukat megáldom.

VI. A bűnösök szívemben megtalálják az irgalom forrását és végnélküli tengerét.

VII. A lanyha lelkek gyorsan buzgókká lesznek.

VIII. A buzgó lelkek hamar nagy tökéletességre jutnak.

IX. Megáldom házaikat, hol Szívem képét kifüggesztik.

X. Megadom a papoknak a kegyelmet, hogy a legkeményebb szíveket is megtérítsék.

XI. Azok neveit, akik ez ájtatosságot terjesztik, szívembe írom és onnan soha ki nem törlöm.

XII. Jézus Szíve nagy ígérete: Mindazok, akik kilenc egymásután következő hónap első péntekén a szentségekhez járulnak, vagyis meggyónnak és megáldoznak, nem halnak meg szentségek nélkül.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú